Gebruik en Materiaal van de Tafelkleed

Gebruik en Materiaal Tafelkleed

Het gebruik en materiaal van de tafelkleed is ontstaan, in de achttiende eeuw. Er werden eenvoudige weefsels vervangen door damast en dit is het begin van de pracht en praal.

Het tafelkleed wordt versierd met borduurwerk en gouden stiksels en wordt beschouwd als een element van standing; door de graad van versiering geeft het ook de graad van welstand van de eigenaar aan. Het is daarom ook te begrijpen dat onze grootmoeders trots waren op het prachtige tafellinnen dat zij zelf hadden versierd met borduursel of siersteken, in maanden- of jarenlange voorbereiding op het huwelijk.

Tafelkleed - Multi Stripes - Tafellaken - 240x150 cm - 100% polyester - Tafelkleed voor buiten en binnen - Rechthoekig tafelkleed
mooi afgewerkte tafelkleden

Tegenwoordig zijn tafelkleden met bijpassende servetten gelukkig een toegankelijke luxe voor iedereen. Alhoewel men tegenwoordig ook veel gebruik maakt van papieren servetten. Door de welvaart kijkt men anders op tegen het tafellinnen. Het wordt niet langer gezien als een bewijs van rijkdom, maar als een middel om een interieur, of een maaltijd aantrekkelijker te maken. Dankzij een goed gekozen tafelkleed kan de vrouw des huizes een eigen karakter geven aan bepaalde gebeurtenissen als een intiem soupertje, een maaltijd onder vrienden of een zakendiner.

Een bepaald eetservies zal beter tot zijn recht komen op een aangepast tafelkleed terwijl ook de stijl van de meubelen, de kleuren van de gordijnen enz. de keuze kunnen bepalen. Er zijn specifieke tafelkleden voor rechthoekige, ronde, ovale tafels; er zijn er voor ontbijt of diner. Als er een feest is of met Kerstmis leggen we nog wel eens een damasten tafelkleed op tafel en voor de overige dagen in het jaar gewone eenvoudige exemplaren. Deze kleden zijn meestal fleurige kleden met een dessin (bloemen of fruit o.i.d.). 

Tropicoco-tafelkleed-tafellinnen-240x150-cm-100-polyester-tafellaken-voor-buiten-en-binnen-rechthoekig-tafelkleed.
Fleurige Tafelkleden

De laatste jaren is er steeds meer sprake van een ‘tafelkleedmode’. Naast de effen en opgedrukte tafelkleden zien we dat er strepen en meer kleurige tafelkleden op de markt komen van hogere kwaliteit, die per seizoen verschillen. 

De meeste tafelkleden zijn tegenwoordig gemaakt van vlas, katoen, of een mengeling van beide of kunststof. Deze grondstoffen laten de grootste verscheidenheid toe in weeftechnieken, zij kunnen zowel voor rustieke doeken gebruikt worden, als voor soepel damast en glanzend satijn.

Een tafelkleed is niet alleen te gebruiken voor de maaltijd maar je kunt ook een tafelkleed leggen ter bescherming van je tafel, of gewoon omdat het in de mode is of voor aankleding

Het kleed kan zowel dik als heel dun zijn. Het kan de gehele tafel bedekken, maar ook slechts als een strook op de tafel liggen. Dan noemen we het een tafelloper.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.
De waardering van www.greenlives.eu bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.